Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Deze moet je in de gaten houden...

OMG een nieuw turnwonder is opgestaan. Dat snoetje ook! We stellen je voor aan Jessy.

 


Je bent 11 jaar oud, je traint 17,5 uur per week en hebt maar één doel: topturnster worden! Mogen we je voorstellen aan: Jessy de Jong. Voor de rubriek ꞌDeze moet je in de gaten houden!  waren we te gast bij turnvereniging O&O in Zwijndrecht.

 

Eén ding is zeker, ze wil de allerbeste worden! Voorlopig echter, is de kleine knappe Jessy nog kampioen pechvogel, want hoe jong ze ook is, ze heeft al aardig wat tegenslagen moeten verwerken in haar weg naar de top. In 2015 kreeg ze een zweepslag en in 2016 lag ze met een blindedarmontsteking in het ziekenhuis net voor het NK Turnen 1e divisie begon. Dit jaar kampte ze met een parasiet in haar darmen en tot overmaat van ramp ging het een maand geleden bij de training mis en schoot haar elleboog uit de kom; auw!

 

Menigeen had de handdoek al in de ring gegooid maar Jessy niet. Drie weken nadat haar elleboog niet zat waar ie moest zitten, staat ze alweer te stralen in de zaal. Steunen mag ze nog niet op haar arm maar daarmee kan je toch nog prima je specialiteit ꞌlosse radslag op de balkꞌ doen?! Jessy vindt van wel J. Ze turnt sinds haar 6e en weet al van jongs af aan dat ze de top wil bereiken. "Mijn juf van vroeger adviseerde me ritmisch gymnastiek te gaan doen maar dat vond ik niet spectaculair genoeg."
 

 

Tot afgelopen december trainde ze bij DVO in Dordrecht maar ze kon de overstap maken naar topturnploeg O&O. Onder leiding van trainer Rob Stout (inderdaad, DE Rob Stout die ook coach van het Nederlands herenteam is geweest) probeert de Dordrechtse nu vanuit de eerste divisie (ter vergelijking voor de voetballiefhebbers: de Jupiler League binnen het turnen) klaar te stomen voor de eredivisie.

 

Jessy traint niet met de minste talenten in Zwijndrecht. Zo zien we o.a. Naomi Visser in actie, de 15-jarige turnster die in juni ook in Ahoy ten tonele zal verschijnen op het NK, mogelijk zelfs op de toestelfinale van de brug als het meezit. Anthony van Assche en Bart Deurlo draaien er ook hun trainingen. Kortom: een soort snoepwinkel aan turntalent is het!

 

 

Naomi Visser uit het NL-team maakt zich op voor haar brugoefening.
Voormalig bondscoach Rob Stout ziet potentie in Jessy.

We vragen Rob Stout, wiens talentvolle dochter Melanie ook samen traint met Jessy, naar het turnklimaat in Nederland. Rob: "In 2001 was ik hoofdcoach van de WK mannenploeg. Het was de tijd waarin Yuri van Gelder opkwam. Hoe meer talenten in de sport het goed doen, hoe meer geld er beschikbaar komt vanuit sponsoren. En zo zie je dat dat door de jaren heen fluctueert. Bij de mannen was het goud van Epke Zonderland in 2012 in Londen een reden voor extra geld en daarmee mogelijkheden. Bij de dames kwam dat moment na de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Geld is belangrijk, maar daarnaast is met het aanstellen van een neutrale bondscoach een cultuur ontstaan waar alle Turn Opleidingscentra en clubcoaches samenwerken aan één programma met allemaal hetzelfde doel. En dat is nog belangrijker dan het hebben van geld.”

 

En Rob, hoe goed is Jessy eigenlijk? "Jessy is een hele mooie turnster. Ze is heel sterk op uitvoering en sierlijkheid en heeft zeker de potentie om zich te ontwikkelen tot een topturnster. Ze moet nog hard werken aan haar acrobatiek en het is vooral hopen dat ze die pech achter zich kan laten en zonder blessures de toekomst in gaat en sterker kan worden. Aan het einde van dit jaar wordt bekeken of ze kan promoveren."

 

De vraag wat Jessy nu zo leuk vindt aan turnen vindt ze lastig te beantwoorden maar wanneer je haar vraagt te kiezen tussen winkelen en turnen of patat eten en turnen, kiest ze zonder twijfel lachend voor turnen. "Ik heb hier m’n vriendinnen en dat is heel gezellig", zegt ze.

Ook ouders Miranda en René zijn beretrots en hebben een hoop over voor de droom van hun dochter. En eerlijk is eerlijk, René deelt een van Jessy’s dromen ook: meedoen aan het NK Turnen in Ahoy! Rene werkt als Technisch Medewerker bij Rotterdam Ahoy, dus hoeveel mooier kan het worden als je dochter daar mag staan?!

 

Jessy’s ogen twinkelen als ze het erover heeft. Maar dat is nog niet genoeg uiteraard, daarna lonken de EK’s, WK’s en Olympische Spelen! Tja, je hebt een droom of je hebt het niet nietwaar?

 

 

 

 

 

Zo trots als een pauw is vader en tevens Ahoy medewerker René de Jong.
Jessy straalt in haar door Sanne Wevers ontworpen turnpakje.

 

Ook ouders Miranda en René zijn beretrots en hebben een hoop over voor de droom van hun dochter. En eerlijk is eerlijk, René deelt een van Jessy’s dromen ook: meedoen aan het NK Turnen in Ahoy! Rene werkt als Technisch Medewerker bij Rotterdam Ahoy, dus hoeveel mooier kan het worden als je dochter daar mag staan?! Jessy’s ogen twinkelen als ze het erover heeft. Maar dat is nog niet genoeg uiteraard, daarna lonken de EK’s, WK’s en Olympische Spelen! Tja, je hebt een droom of je hebt het niet nietwaar?

 

In een pakje ontworpen door haar idool Sanne Wevers traint Jessy dan ook graag. "De balk is mijn favoriete onderdeel, en daarin is Sanne Wevers  mijn grote voorbeeld. Ook Eythora Thorsdottir vind ik fantastisch. En zeg nu zelf, qua uitstraling heeft Jessy wel wat van haar weg, beaamt ook haar vader. Haar toekomst heeft ze ook al uitgestippeld. Ze zit nu in groep 7 en wil volgend jaar graag naar een middelbare school die topsporters de ruimte geeft voor hun passie. Het Thorbeckecollege in Rotterdam lijkt haar wel wat.

 

Wat ons betreft is Jessy nu al een kampioen! Wat een doorzettingsvermogen en discipline. En als jij over een paar jaar bij de top hoort, hebben wij jou wel mooi geïnterviewd. Zet hem op meid!

 

Wil jij ook naar het NK Turnen in Ahoy, oftewel Fantastic Gymnastics op 17 en 18 juni a.s.? (maar dan als toeschouwer :-))….Kijk dan op www.fantasticgymnastics.nl en koop je kaarten hier.

Alleen hierom zou je toch zelf ook weleens een turnsprong willen wagen!
en nog kunnen lachen ook!

 

 

Een dagje geen training en lekker de natuur in? Dan toch nog even oefenen…
In actie tijdens een clubwedstrijd bij haar oude club DVO.
In 2014 mocht ze even snuiven aan de vloer van het grote Ahoy tijdens het NK; fijn zo’n papa!

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member