Rotterdam Ahoy
English
Zoeken
Built for experiences
Material Xperience 2018: multisectorale materiaalinnovatie

Dinsdag 13 tot en met donderdag 15 maart vond de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld plaats: Material Xperience 2018. Met ruim 8.400 enthousiaste bezoekers realiseerde het jaarlijkse evenement een groei van ruim 35% (ruim 2.200 bezoekers meer) ten opzichte van de vorige editie in Rotterdam Ahoy. In combinatie met een inhoudelijk programma bestaande uit 55 lezingen van materiaalexperts, 140 exposanten, 100+ grote tentoonstellingsstukken en 250+ innovatieve materialen, is deze editie een groot succes voor organisator Materia Exhibitions te noemen.
 

Multisectorale materiaalinnovatie

Dit jaar heeft Material Xperience haar vleugels uitgeslagen en in maar liefst 6 sectoren de nieuwe ontwikkelingen en innovaties op materiaalgebied getoond. R&D en Designprofessionals uit de werelden van Architecture, Interior, Fashion & Workwear, Products, Graphic & Packaging en Mobility konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector. Daarnaast gaven 55 materiaalexperts tijdens hun lezingen hun visie op de toekomst van materialen binnen hun sector, en presenteerden zes specifieke sectorpaviljoens een unieke en gevarieerde selectie aan materialen en tentoonstellingsstukken van bekende en minder bekende ontwerpers.

Veel positieve reacties
Zowel bezoekers als exposanten waren zeer te spreken over de beurs. Zo werd het ‘de beste beurs ooit’ genoemd, ‘verrassend’, ‘uniek’, ‘persoonlijk’, ‘dynamisch’ en zelfs ‘een feestje’ op materialengebied. Hierbij werden vooral de brede selectie aan materialen en de open opzet van de beursvloer geprezen, en waren exposanten opgetogen over de hoger dan verwachte bezoekersaantallen.

Sectorambassadeurs
Alle zes de sectoren werden vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’ die als experts voor hun sector optraden. Deze experts stonden garant voor een excellente representatie van de trends en ontwikkelingen die zich in de verschillende sectoren voordoen. Daarnaast fungeerden deze sectorambassadeurs in veel gevallen als ‘moderator’ tijdens de sectorspecifieke lezingenprogramma’s, waardoor de verbinding tussen de verschillende sprekers en hun vakgebieden ook inhoudelijk goed gelegd werd.

Sectoroverschrijdende materiaalinnovatie
Tevens werd duidelijk tijdens Material Xperience 2018, dat materiaalinnovatie zich niet laat ‘vangen’ in een sector. In veel gevallen zijn materiaalinnovaties die in eerste instantie ontwikkeld zijn met het oog op een specifieke sector of toepassing, ook van grote waarde voor andere sectoren. Zo worden de unieke eigenschappen van koolstofvezels niet alleen toegepast in de automotive industrie, maar werden tijdens Material Xperience ook fietsen en tafels gemaakt van koolstofvezels gepresenteerd. Ook technieken als 3D-printen worden in steeds meer sectoren toegepast met uiteenlopende en verbluffende resultaten. Al met al heeft Material Xperience met deze laatste editie echt een brug geslagen tussen verschillende sectoren op het gebied van materiaalinnovatie en -ontwikkeling.

Vanaf volgend jaar
MaterialDistrict Material Xperience 2018 was een groot succes, zoals ook uit de reacties van zowel exposanten en bezoekers is gebleken. Vanaf volgend jaar gaat Material Xperience verder onder een nieuwe naam: MaterialDistrict, waarmee de organisator de brug tussen materiaalontwikkelingen binnen de zes sectoren nog verder verstevigt en materiaalinnovatie bij R&D- en Designprofessionals stimuleert. MaterialDistrict 2019 vindt plaats van 12 – 14 maart 2019 in Rotterdam Ahoy. Over Materia Materia is het leidende internationale platform op het gebied van materiaalinnovatie en stimuleert wereldwijd gezamenlijke innovatie op weg naar een mooiere, meer duurzame en hoogwaardig gebouwde en ingerichte (leef)omgeving.

Rond een onafhankelijke en continu groeiende collectie van meer dan 2.900 inspirerende materialen brengt Materia R&D- en designprofessionals samen: jaarlijks op Material Xperience, periodiek rond actuele thema’s en events en dagelijks via www.materia.nl. Ga voor meer informatie naar www.materia.nl en www.materialxperience.nl Voor direct contact: Materia T +31 (0)20 713 0650

ONZE PARTNERS

  • IDEA
  • AEG Facilities
  • AIPC Member
  • European Arenas Associaton
  • CLC Vecta
  • ICCA Member
  • MPI Member
  • NBTC Marketing
  • Rotterdam Partners
  • UFI Member